Descriere Eforie-Nord

Rasfoind filele de istorie, aveam sa  aflu ca Ioan Movila, dupa toate probabilitatile, intemeietorul statiunii balneare Movila -Techirghiol, isi are radacinile din neamul Movilestilor.

Cine a fost neamul Movilestilor si ce rol a jucat in istoria Romaniei?

Conform cronicarului Ion Neculce, neamul Movilestilor a fost intemeiat de Aprod Purice. Cum? V a veti intreba, probbail. Simplu. In timpul unei batalii cu turcii, Stefan cel Mare si-a pierdut calul . Asa cum stim din cronicile vremii, Stefan cel Mare era un om mic de statura, asa ca nu se putea urca singur pe calul lui ,  de fiecare data  aprodul  Purice trebuia sa stea ghemuit  ca o movila, ajutandu-la astfel pe "marele Stefan" sa incalece victorios pe calul daruit de micutul" Purice. Domnitorul i-a promis atunci ca, daca vor scapa din batalia cu turcii, ii va schimba numele din Purice  in Movila. Scapat cu viata din batalia cu marele  Imperiu Otoman, si cum promisiunea este o promisiune care trebuie onorata, Marele Stefan Voda ii schimba numele lui Purice in Movila. Dupa aceasta intamplare, neamul Movilestilor ajunge sa conduca Moldova, apoi,  peste secole , prin punerea pietrei de temelie a Hotelului Movila si a Bailor Movila de pe malul lacului Techirghiol, expansiunea moldava se extinde spre Dobrogea. Asadar asistam la nasterea primei statiuni balneare din Dobrogea , numite Movila-Techirghiol. Pamantul din zona isi schimba si el denumirea in Movila -Techirghiol, Carmen Sylva, Vasile Roaita sau Eforie.

De ce Eforie?

Probabil ca multi dintre locuitorii orasului Eforie , habar nu au ca numele orasului lor provine tocmai datorita faptului ca tratamentele balnearea in statiunea balneara Movila - Techirghiol erau asigurate sub egida Eforiei spitalelor din Bucuresti, iar daca nu ar fi fost Stefan cel Mare sa-l faca "Movila" pe micutul  Purice , nici acum nu ar fi existat orasul cu acest nume superb, euforic.

Ce s-a intamplat inainte de infiintarea primei statiuni balneare

Se pare ca pe aceste locuri, au existat cateva asezari stravechi intre Tuzla Mica, Tuzla Mare si Cainaci, dovada fiind urmele de viata matriahala tarco-getica si daco-romana. Mai tarziu, istoria nu mentioneaza alte fapte remarcabile pe aceste asezari, doar ca au venit si s-au stabilit turco-tatarii si alte popoare migratoare care, se pare ca le-au placut aceste pamanturi, probabil strategic amplasate pe malul marii. Gandirea , se pare ca a fost una politico-militara, altfel nu-mi explic, regiunea in sine fiind una saracacioasa.
Urmeaza Razboiul de Independenta din 1877-1878,  care adus la inlaturarea dominatiei otomane, teritoriul dintre Dunare si Marea Neagra intrand in componenta Romaniei.

hoteluri eforie nordMihail Kogalniceanu, ministru de externe al diplomatiei romanesti in timpul guvernului unirii condus de Alexandru Ioan Cuza, dar si pe vremea domnitorului ai apoi  a regelui Carol I, i s-a atribuit o importanta suprafata de teren intre lacul Techirghiol si Marea Neagra, aproximativ teritoriul Eforiei de astazi. Ca sa scurtam povestea, urmasii sai au vandut acest pamant lui Ioan Movila, boier de Moldova, urmas al familiilor istorice moldevene din secolul al XVI-lea.
Si uite cum se leaga toate, atunci cand le asezi cap la cap!

In cautarea lui Ioan Movila

Ioan Movila s-ar fi nascut in Bucuresti. Doctor in drept in Italia, procuror si judecator la tribunalul Vlasca, presedinte al Tribunalului Galati, deputat, ca apoi sa devina prefect al judetului Braila, plictisit de toate aceste functii administrative, la un moment dat si-a dat seama ca s-a indragostit de pamanturile din jurul lacului Techirghiol, facand o adevarata pasiune din asta, astfel incat si-a vandut toata averea si fuga in Dobrogea unde a cumparat teren in zona litorala dintre Constanta si Mangalia, cu precadere in apropierea oraselor Constanta, Mangalia, Eforie si Techirghiol. Cum calitatile namolului din lac, expertizate in laboratoarele din Albion, erau miraculoase, s-a hotarat sa-si cosntruiasca o statiune balneara intre plaja marii si lac, inaugurarea avand loc in data de 20 septembrie 1899. Normal, statiunea avea sa-i poarte numele de Movila-Techirghiol. Tot dl. Movila a construit aici canalizare, a adus electrificarea , apoi a inaltat si doua hoteluri. Doar doua!
Dupa toate aceste investitii, in 1899, populatia din Eforie Nord se ridica la 20 de locuitori si 60 in Eforie Sud. In 1930, ambele statiuni aveau doar 1027 locuitori.  Incepand cu acest an observam ca apar si primele brutarii, restaurante, bodegi, chioscuri.
Ca semn de recunostiinta pentru tot ceea ce a facut Ioan Movila in Eforie, acum, in Parcul Central al orasului putem sa-i contemplam statuia. Si atat!

Eforie Nord, astazi

Eforie Nord a devenit de-a lungul vremii, a doua statiune balneoclimaterica permanenta ,ca marime de pe litoralul romanesc. Situata la doar 12 kilometri de Constanta, Eforie Nord beneficiaza de o pozitie privilegiata, intre mare si lacul Techirghiol, fiind una dintre putinele statiuni estivale care imbina turismul recreativ cu cel balnear, fiind renumita pentru tratamentele cu factorii naturali existenti, si aici ne referim la apa sarata si la namolul sapropelic ce se gaseste din ambundenta in lacul Techirghiol, la apa de mare precum si la bioclimatul bogat in aerosoli.

Plaja din Eforie Nord

Beneficiind de o deschidere larga spre mare, statiunea Eforie Nord are o plaja lunga de 4 kilometri si o latime de 20-100 de metri , acoperita cu nisip fin, fiind protejata de cele 6 diguri ce inainteza in larg.
Faleza statiunii, seara , este locul de "intalnire" a turistilot din Eforie Nord.
Cele mai multe dintre hoteluri si-au inchiriat portiuni de plaja pe care si le-au amenajat cu sezlonguri si umbrele, alte locuri fiind lasate libere pentru turistii care prefera prosoapele intinse pe nisipiul fin in locul sezlongurilor.

Clima in Eforie Nord

Statiunea Eforie Nord beneficiaza de o clima mediteraneeana, caracterizata prin veri fierbinti cu temperaturi medii cuprinse intre 23-31 de grade Celsius, cu o rata a precipitatiilor scazuta.

Unde se pot face curele de tratament in Eforie Nord?

In Eforie Nord sunt in prezent doua dintre cele mai noi centre de fizioterapie din tara: Sanatoriul Efosan si baza de tratament a hotelului Europa -Ana Aslan Helth SPA.
Mai mult decat atat, se pot folosi proprietatile curative ale namolului din lacul Techirghiol.

SONY DSC

No Comments Yet.

Leave a comment